It doesn't matter if you win or lose, it's how you play the game... :)

Friday, February 15, 2013

My Little Princess


Bismillahirrahmanirrahim...
Setelah hampir 60 hari melahirkan little mujahidah, baru hari ni berkesempatan nak menaip pengalaman melahirkan si kecil ni. Baby da kenyang menyusu & tido , ni la kesempatan utk ummi menaip sekejap. disebabkan ada request dari kawan2 nak tau pengalaman melahirkan ni, so dengan senang hatinya ummi nak berkongsi cerita ...
12 disember 2012 - 9.30am
Ada check-up mingguan mcm biasa kat KKIA :) masa check-up tu da 42weeks. Nurse kata kepala baby da fully engage - mean da betul2 masuk laluan masa 38weeks ritu lagi . nurse yg tgh tulis kat buku pink tu mcm xcaye je da fully engage awal sangat tapi belum bersalin lagi . sbb bila-bila masa je boleh bersalin, semua kuasa Allah. So, bersiap sedia je lah . sempat lagi nurse2 kat situ ngusik , nurse cakap "silap-silap , malam ni jugak awak bersalin .. haha " sambil gelak2 . ummi pon senyum je la.. saje nurse ni nak bg org risau, dari 9 bulan cakap macam tu. sepanjang ni, tak de pun tanda2 awal .
14 disember 2012 - 9.00pm
Tersedar rasa nak terkencing. bangun2 je dari katil ada rasa cecair sikit keluar, panas. ingatkan terkencing sikit ke kan . bau-bau xde pulak bau hancing . cuma bau mcm air kelapa . haha . Lepas je pegi toilet , nak masuk tido balik . tapi tak boleh nak tido sbb rasa risau walaupun tak rasa sakit pape.. Terpikir jugak, tanda2 nak bersalin ke ni . tapi takde pulak keluar lendir or darah. Mulut tak henti2 berzikir , baca doa nabi yunus & ayat Qursi - sambil2 tu doa dalam hati " Ya Allah andai aku akan melahirkan hari ni, permudahkan urusanku , Kuatkan aku & kuatkan bayi ini .."(*Tapi dalam hati ada juga cakap esok la bersalin mengantuk sangat malam ni..hihi**)
14 disember 2012- 10.00pm
Siap-siap pakai baju semua & angkat segala bagai barang keperluan untuk deliver dan buat keputusan tuk g hospital, memang sangat rilex, pergi tanpa rasa sakit, tak tahu nak bag tahu apa pada doktor.(*dan yang paling best g dalam keadaan mata tertutup mmg ngantuk sangat. sampai Hospital doktor suruh Masuk je LR , terus baring atas katil sbb dah 4 cm rupenye! tapi mmg tak de rasa apa pun . segala bagai baju tudung semua kena tanggal sbb kena pakai baju seksi khas utk beersalin je . naseb semua perempuan takde lelaki .8 jam duk sengih2 senyum2 atas katil tak rasa sakit apa.
15 disember 2012 - 7.00am
last sekali doktor buat keputusan untuk suruh beranak secara paksa alasannye dah OVERDUE teramat.
15 Disember 2012 - 12.50pm
lebih kurang 5 jam kemudian baru rasa sakit pelik, sakit ubat berjalan dalam darah , bukan sakit nak bersalin.. doktor suruh tarik nafas panjang2 , tangan pegang kaki ,dan suruh push (mmg susah juga nak push dalam keadaan belum rasa nak bersalin) tapi Alhamdulillah 2 kali push terus keluar kepala sekali gus bahu & meluncur lajuuuuuu je baby .Alhamdulillah :)Saat keluarnya kepala baby , belum sempat nurse abiskan kata2 NANTI DULU , baby da keluar abis da. Suami ku yang tercinta pun sempat menyaksikan detik-detik isterinya meneran, nurse panggil suamiku tercinta , Abi datang je bagi semangat baby terus selamat keluar seolah2 tak sabar nk jumpa Abi & Ummi . Nurse kata awak pandai teran , mudah sangat awak bersalin . Orang lain tunggu berjam-jam nak bersalin kat luar tu .
Alhamdulillah Allah permudahkan urusan melahirkan Little Mujahidah - Aisyah Az Zahra' Bint Ahmad :) kali pertama dakap si comel dengan darah2 lagi , Allahu akbar , tak dapat bayangkan . menitik air mata kegembiraan & kesyukuran ummi & Abi
p/s : orang tanya ape rahsianya bersalin mudah ? saya tak sempat cakap , zauji tercinta da jawabkan - Rahsianya senang je , TAAT pada suami , DENGAR cakap suami DAN jaga hubungan dengan ALLAH . Alhamdulillah :)
meneran tak lega lagi , diteruskan pula sesi mengeluarkan uri , darah beku dalam perut . Part yang tak dapat dilupekan , sesi jahit menjahit . hehe . Kes koyak yang terpaksa digunting kerana ummi lupa cara nak meneran mula2 tu dan doktor praktikal pun tak sabar nak belajar menjahit ... maklumla baby pun da tak sabar nak keluar . Seriously , saat melahirkan si kecik tu tak rasa sakit nye , tapi masa jahit tu , minta maaf banyak-2 . memang sakit . ;) Semoga pengalaman ummi ni dapat membantu sedikit sebanyak ibu-2 yang mengandung tu tau tanda-tanda orang lain bersalin mcm mana kan . Good Luck to mommy to be .

2 comments:

Bintu.Zulkiffli said...

Tahniah Kak Da~~ Seronok baca pengalaman orang nak bersalin ni...
Ternyata Allah memberi kekuatan yang luar biasa kepada para wanita untuk melahirkan anak ^^

Bintu.Zulkiffli said...

Tahniah Kak Da~~ Seronok baca pengalaman orang nak bersalin ni...
Ternyata Allah memberi kekuatan yang luar biasa kepada para wanita untuk melahirkan anak ^^